Home

Victory Primary School Project

Victory Primary School
Victory Primary School heeft 200 kinderen, waarvan 43 straatkinderen, 142 kinderen uit het dorp en 15 betalende boarding kinderen. Hilton Achilla, de directeur van Victory Primary School, heeft in de afgelopen 10 jaar 56 straatkinderen van de straat gehaald. Hiervan zitten nu 13 kinderen op de middelbare school. De meeste straatkinderen komen uit Karamoja, wat in het noorden van Oeganda ligt. Hilton is zelf ook zo’n 15 jaar geleden vanuit het noorden naar Kampala verhuisd. Karamoja is heel lang oorlogsgebied geweest waardoor er grote armoede heerst. De vele gevechten hebben veel kinderen wees gemaakt. Om een beter leven op te zoeken zijn deze kinderen zelf naar Kampala vertrokken of zijn gestuurd door familieleden. Eenmaal aangekomen in de stad komen de kinderen op straat terecht. Hilton kon dit niet meer aanzien en is de afgelopen 10 jaar vaak de straten op geweest. Hij heeft 56 straatkinderen van de straat gehaald en een kans gegeven op een beter leven. Deze kinderen wonen in de school, krijgen te eten en krijgen onderwijs aangeboden.School structuur
Op de school zijn 10 klassen; baby class, middle class, top class en daarna primary 1 – 7. Er zijn 12 leerkrachten, 1 directeur, 1 hoofdmeester, 1 beveiliger, 2 aunties (verantwoordelijk voor de kinderen,slapen op de zaal), 1 kok, 1 hulpkok, 1 schoonmaker en 1 financieel medewerker.

Wie zijn wij?
Wij zijn Anita Bellekom, Laura Hermans en Tim Bellekom. Anita is in november 2016 vertrokken naar Oeganda om 3 maanden vrijwilligerswerk te doen op het schooltje ‘Victory Primary School’ in Kampala. Hilton Achilla, de directeur en oprichter van de school, heeft in de afgelopen 10 jaar bijna 60 straatkinderen van de straat gehaald. De kinderen wonen op de school en krijgen eten en onderwijs. Ook is dit een basisschool voor boardingkinderen, kinderen uit het dorp om de school heen. Anita heeft hier een geweldige tijd gehad en na thuiskomst vond ze dat er iets moest gebeuren. Anita heeft dan ook bij Run for Rio aangeklopt met de vraag of zij haar, Hilton en vooral de kinderen wilden steunen. In oktober 2017 heeft Anita Laura meegenomen naar Oeganda, voor 4 weken vrijwilligerswerk. Aldaar is Laura ook gevallen voor de liefde van deze kinderen en heeft besloten met Anita een clubje te vormen om Victory Primary School te steunen.Tim doet de opleiding PABO, hij wil graag een buitenland stage doen. Anita heeft voorgesteld om dit op Victory Primary School te doen en hierover was Tim gelijk enthousiast. Zijn school daarentegen was iets minder positief. Maar Tim heeft met veel enthousiasme gesprekken gevoerd en uitgebreide voorstellen geschreven. Waarmee hij de examencommissie heeft weten te overtuigen. Tim gaat dan ook in september 2018 voor 6 maanden stage lopen op Victory Primary School en heeft daarom besloten om zich bij ons clubje aan te sluiten.

Schoolgebouw
De school staat op een terrein door een muur omringd. Er staan 3 gebouwen op het terrein, 2 gebouwen met klassen en 1 lokaal met de kantoren en de slaapruimtes. Behalve de 47 straatkinderen, wonen er ook 20 boardingkinderen op de school, die hebben allemaal een slaapplaats en elke dag onderwijs.

Het eerste gebouw waar je tegenaan loopt is het hoofdgebouw met het kantoor van de directeur en de hoofdmeester. De meeste kinderen slapen in dit gebouw, er zijn 3 slaapkamers; 1 jongens en 2 meisjes. Ook is er een computerkamer, een voorraadkamer voor eten en een badkamer.


Het tweede gebouw staat midden op het terrein, dit zijn 3 klaslokalen en 1 jongens slaapkamer. Deze slaapkamer is vorig jaar gemaakt omdat alle jongens van 4 tot 15 jaar bij elkaar op de kamer sliepen.Het derde gebouw heeft 7 klaslokalen.

Verder zijn er 2 toilet plaatsen; 1 voor de jongens en 1 voor de meisjes en een keuken. Ook is er een speelplaats met enkele speeltoestellen voor de pauzes en na schooltijd.

(c) Run for Rio  Wilt u dit project ondersteunen? Neem contact op met Anita en/of Laura

  • Contact:

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Anita Bellekom
  tel.nr.06-57710456
  anita_bellekom@hotmail.com

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Laura Hermans
  tel.nr.06-23007875