Home

Victory Primary School Project

Engelen Voor Straatkind Norah

Ze was pas 7 jaar. Ze had de hoop op een gelukkig leven opgegeven. Ze had zelfs de hoop op het in leven blijven opgegeven. Ze woonde op straat in Kampala. Sliep vaak onder een afdakje waar meer kinderen lagen. Ze had al veel andere kinderen ziek zien worden. Die waren dan plotseling weg en kwamen nooit meer terug. Norah had veel pijn, haar buik was flink opgezwollen. Ze was zo ziek en ze had zo veel pijn, dat ze het knagende gevoel van honger, wat ze iedere dag had, niet meer voelde. Norah viel in een diepe slaap.

Zo vond ik, Hilton Achilla, haar op één van mijn tochten door de straten van Kampala. Ik had eten bij me, maar ik kreeg haar niet wakker, ze was in een coma geraakt. Ik nam haar direct mee naar het ziekenhuis, waar ik de doctoren goed ken. Ze was ernstig ondervoed en had bloedarmoede. Met de juiste medicijnen en voldoende en gevarieerd eten is dat eenvoudig te voorkomen. Norah herstelde snel, ze werd de lieveling van verschillende doctoren. Ze mocht van niemand terug naar de straat. Ik dacht diep na, ik had al veel kinderen van de straat meegenomen naar de school, eigenlijk was er geen plek meer om te wonen. Toen voelde ik een kleine kinderhand mijn hand vastpakken. Norah zei: ik dacht dat ik dood was, ik zag overal engelen, zij zeiden dat ik gelukkig zou worden, zij zouden mij helpen en mij beschermen. Toen werd ik wakker en jij zat op mijn bed. Jij bent mijn engel, mijn redder. Ik hoefde niet lang na te denken, waar plek is voor 30 straatkinderen is altijd plek voor eentje meer. Zo zijn we gegroeid naar de opvang van 57 kinderen van de straat. Gifty, het eerste kind wat ik meenam van de straat, gaat nu naar de universiteit. En dat kan door uw hulp. Héél, héél veel dank daarvoor. Ook veel dank aan Anita en aan iedereen van Run for Rio. Zij gaan ons helpen om een nieuwe school en een nieuw opvanghuis te bouwen. Daarmee kunnen we nog veel meer kinderen van de straat een kans geven op een gelukkig leven. Meer informatie over de Victory Primary School en over de (wees)kinderen die daar wonen, kunt u vinden op www.runforrio.com.

De Wassenaarse krant 22 mei 2018

Gekte én genieten in Oeganda

Stel je komt ’s nachts aan op het vliegveld van Entebbe, je rijdt naar Kampala om daar gelijk samen met duizenden Afrikanen in het donker te starten aan de King Kabaka’s Birthdayrun. Leo Bellekom, voorzitter van Run for Rio, is zo iemand die geen uitdaging uit de weg gaat.

Het begon allemaal bij dochter Anita. Al 2x heeft zij gewerkt met de straatkinderen van de Victory School in Kampala en zij is verliefd geworden op de mensen en het land. En dat dat wederzijds is, blijkt als we ’s middags aankomen bij de school. Al op 100 meter zien de kinderen Anita aankomen en rennen al roepend “Anita, Anita “ naar haar toe en vliegen haar in de armen. Daar sta je dan als vader, trots en met tranen in je ogen. Twee werelden die samenkomen en elkaar gelukkig maken. Dat blijkt ook nog uit het feit dat het “nieuwe” lokaal op de school Anita’s Hall is genoemd, hoe bijzonder is dat!

We logeren in een guesthouse midden in één van de arme wijken van Kampala, waar nog nooit een blanke is geweest, behalve Anita met 2 vrienden. De mensen zijn heel vriendelijk en verkopen ons graag hun waar. Voor nog geen euro eten we iedere avond ons avondeten. We lopen iedere dag 10 minuten naar de Victory School. Tussen de bevolking door, langs de kleine hutjes. Wat een vriendelijke mensen, we genieten van alle indrukken die we opdoen. Als het regent stroomt het water door de straatjes en is het onmogelijk om met droge voeten ergens te komen.


Ons doel is een nieuwe school en opvanghuis voor de straatkinderen en vanzelfsprekend zijn kinderen uit het dorp en boardingkinderen ook van harte welkom, graag zelfs. Hilton, de bevlogen directeur, heeft al ruim 50 straatkinderen een veilige thuisplek gegeven en wil heel graag nog meer straatkinderen helpen. Vanaf het eerste gesprek met Hilton gaat alles in een stroomversnelling. We besluiten de nieuwe school en opvanghuis buiten Kampala te bouwen, de grond is daar veel goedkoper en de straatkinderen hebben rust en ruimte nodig, zij moeten hun energie kwijt kunnen. Sporten is dan een mooie optie, dus moet er een veld komen voor meerdere sporten. We spreken 2 architecten en kiezen er één uit. Hij kijkt naar de tekeningen van de grondopties en heeft direct veel adviezen. Hilton en de hoofdmeester gaan met deze adviezen op pad. Samen achterop de bodaboda (brommer), de snelste en goedkoopste manier van reizen, bekijken zij vele stukken grond.
Soms neemt de chauffeur van een bodaboda wel 5 kinderen mee van school naar huis, 2 voorop de tank en 3 achterop. Ja, Oeganda is wel even een andere wereld, je kunt het vergelijken met Nederland 100 jaar geleden. Kleine hutjes en huisjes, ’s ochtends je geld tellen om te kijken of je ’s avonds te eten hebt, kinderen vanaf 2 jaar lopen met groepjes over de straat, huisvuil ligt overal en wordt verbrand, slechte arbeidsomstandigheden, enz….

Terwijl Hilton op pad is organiseren wij sport en spelactiviteiten voor de schoolkinderen. We hebben van alles meegenomen uit Nederland. We voetballen en de meiden doen net zo hard mee, op hun blote voeten over het veld dat vol met grind ligt. Ze willen leren volleyballen, we spelen badminton en natuurlijk touwtje springen. Na ieder bezoek van Anita is het meegenomen springtouw versleten. Wat een lol, wat een enthousiasme, de kinderen genieten volop, ze zeuren nergens over, vinden alles geweldig.

We delen de brieven uit van groep 7 van de Jozefschool. Wat vinden de kinderen hier in Kampala het geweldig om verre vrienden te hebben. Ze schrijven gelijk weer een brief terug, mooi zulke contacten. Tim, zoon en broer, loopt stage op een basisschool in Den Haag en we organiseren een Skypecontact met beide groepen. Wat een verschil, in Kampala kijken 20 kinderen omstebeurt op het schermpje van een mobiel en in Den Haag zien alle kinderen de beelden op een groot smartboard. Maar wat een geweldige belevenis voor beide groepen. De Haagse kinderen zijn onder de indruk; van het donkere kleine lokaal, dat veel kinderen op school eten en wonen, dat ze eten krijgen uit een ketel en vooral dat alle kinderen vrolijk en blij zijn en heel veel lachen.

We vieren Gifty’s verjaardag, maar eigenlijk de verjaardagen van alle kinderen. Want verjaardagen worden hier nooit gevierd. We kopen een grote taart, we hebben ballonnen voor alle kinderen en we zingen en dansen. En als klap op de vuurpijl hebben we een ijscoman geregeld. Een vriendelijke man met een koelbox achter op zijn bodaboda. Wat een feest voor de kinderen, maar ook voor de ijscoman! Iedere dag hebben we gesprekken met Hilton en wisselen we veel uit. We durven elkaar steeds meer uit te dagen. We nemen Hilton mee naar 4 andere scholen, die vanuit Nederlandse contacten gebouwd zijn. We doen veel inspiratie op. Het plan krijgt steeds meer vorm, wat willen we wel en wat willen we zeker niet. Het is tijd om de plannen uit te dragen. We gaan in gesprek met de leerkrachten, de kok, de beveiligers en de aunties, die voor de kinderen zorgen buiten schooltijd. Iedereen denkt mee en mag ook meedenken. We laten foto’s zien van de Dinka school, zo willen ze het ook wel. Iedereen is bereid om mee te verhuizen, een erg enthousiaste groep.

Hilton vertelt dat er nog 2 passende stukken grond over zijn, nu gaan wij wel mee om te kijken. Er is al over de prijs onderhandeld, we zijn wel heel benieuwd. Hier doen we het allemaal voor. Leo neemt dit alles mee naar het bestuur van Run for Rio die nog voor eind april een besluit zullen nemen. Dan kan de grond worden gekocht en kan de architect aan de slag.

Voor de bouw van de school en het opvanghuis is heel veel geld nodig. Helpt u mee de droom van de straatkinderen werkelijkheid te laten worden? Samen kunnen we deze uitdaging aan, doet u mee? U kunt uw bijdrage storten op NL57RABO0368010724 t.n.v. Stichting Run for Rio o.v.v. project Oeganda. U kunt ook een leuke actie organiseren met uw bedrijf, school, verjaardag of jubileum. We willen u graag alles vertellen over dit mooie project. Wilt u meer weten, bel dan met Anita (06-57710456) of Leo (06-43265500). U vindt ook informatie op www.runforrio.com

De Wassenaarse krant 25 april 2018

Liever naar school dan eten

Na mijn wekelijkse radioprogramma over kansarme kinderen liep ik (Hilton Achilla) naar huis. Dit keer de route langs de Entebbe Road. Een meisje van 8 jaar liep achter me en ze vroeg me om 100 Oegandese Shilling (10 eurocent). Ik stopte en we keken elkaar diep in de ogen. Het leek wel of haar ogen al mijn emoties opslurpten. Ze ging over in mijn taal, het Karamojong. Ze inspireerde me met haar wijsheid. Ik zei slechts één ding tegen haar: wil je met me mee naar school of wil je 100 Shilling. Ze twijfelde geen seconde: naar school zei ze direct. Ik twijfelde ook geen seconde, dit jonge meisje van 8 jaar gaat nog veel voor ons betekenen.

Haar naam is Gifty, ze was samen met haar moeder gevlucht uit het Noorden van Oeganda naar Kampala. De moeder van Gifty had werk gevonden op het land. Ze nam Gifty iedere dag mee als ze maïs of een andere groente gingen oogsten. Moeder werd ziek en had geen geld om naar een dokter te gaan. Voor de ogen van Gifty viel moeder neer op weg naar haar werk. Gifty was eigenlijk nog te jong om te beseffen dat dit het laatste moment was dat ze haar moeder zag. Niemand om voor Gifty te zorgen. Gifty belandde op straat. Tot we elkaar ontmoetten op die bijzondere dag langs Entebbe Road.

Gifty woonde gedurende haar 6 jaar basisschool op het terrein van de Victory Primary School. Ze is leergierig, ze had en heeft een vurige wens om door te leren. Met enig geluk vonden we een sponsor die de kosten van haar middelbare school wilde betalen. Met mooie cijfers heeft zij de middelbare school doorlopen. Ze wil dolgraag naar de universiteit. Daar wil ze rechten studeren met als doel de positie en het leven van haar lotgenoten (straatkinderen) te verbeteren. Tijdens ons bezoek afgelopen week in Oeganda hebben wij (Anita en Leo Bellekom) haar verteld dat we voor haar eerste jaar aan de universiteit een sponsor hebben gevonden. Ze sprong een gat in de lucht. Dikke tranen van blijdschap en veel knuffels volgden. Wat een krachtige jonge vrouw is dit! Gifty, een levend bewijs dat het geven van aandacht en liefde, als ook een goede besteding van sponsormiddelen, kan leiden tot een mooie toekomst. Sponsor ook een straatkind, kijk op www.runforrio.com/Victory.html , het banknummer is NL57RABO0368010724.

De Wassenaarse krant 18 april 2018

Straatkind aan het kruis genageld

Ze heette Destiny, ze was pas 3 jaar oud. Het was het jaar 2006. De ouders van Destiny werden vermoord door de rebellen van het Verzetsleger van de Heer. Destiny was één van de ruim 10.000 kinderen die op de vlucht sloegen. Na een 500 km lange tocht kwam ze in Kampala. Daar zwierf ze met andere kinderen door de straten. Ze zag er lief uit en kreeg dikwijls iets te eten. De andere straatkinderen wisten dat en stonden op de loer om het eten uit haar handen te grissen. Het was overleven voor al die kinderen. Destiny overleefde het niet.

Het is 5 uur in de middag. Hilton Achilla komt van het radiostation in Kampala. Op weg naar huis ziet hij een jong meisje dat bedelt om eten. Een vriendelijke man stopt in zijn auto. Het raampje gaat open, hij geeft het jonge meisje een pak melk. Als de man wegrijdt, springt er een ouder meisje uit de bosjes en pakt de melk af. Hilton loopt naar het meisje. Hoe heet je, vraagt hij. Ik heet Akech, meneer, zegt het jonge meisje. Hilton ziet dat het meisje erg verzwakt is. Hij twijfelt geen moment en zwaait naar een jongen met een Bodaboda (brommer die als taxi wordt gebruikt). Hij neemt het meisje in zijn armen en stapt achter op de Bodaboda. Hij laat zich vervoeren naar een klein soort van ziekenhuisje. Hij laat het meisje onderzoeken. Ze is vooral ondervoed, met de bijbehorende klachten. Hilton krijgt wat tips en ook wat medicijnen mee. Hilton neemt het meisje mee naar de Victory Primary School, waar hij meerdere straatkinderen onderdak verleent.

Akech is nu 8 jaar oud, ze zit in groep 3 van de Victory Primary School. Akech had geluk, waar Destiny dat niet had. De toekomst van vele straatkinderen is nog onzeker. Hilton Achilla helpt de straatkinderen. Run for Rio helpt Hilton. Op 7 april aanstaande vertrek ik (Anita Bellekom)samen met mijn vader op eigen kosten naar Oeganda om te ervaren hoe Hilton en de straatkinderen geholpen kunnen worden. U wordt via de Wassenaarse Krant op de hoogte gehouden. Wenst u de straatkinderen een hart onder de riem te steken, doe dan een donatie op NL57RABO0368010724 of sponsor een van de straatkinderen. Meer informatie kunt u vinden op www.runforrio.com/Victory.html

De Wassenaarse krant 4 april 2018

Mooie prijzen bij klaverjassen Run for Rio

Donderdagavond 8 maart organiseerde de stichting Run for Rio wederom een klaverjasavond voor het goede doel. Er deden 28 zeer enthousiaste klaverjassers mee.

Opbrengst: fantastisch
Zoals al vele jaren stelde Huize Willibrord haar grote zaal gratis ter beschikking. En achter de bar waren Elli en Annette aanwezig (nogmaals veel dank!) om alle deelnemers van een kopje koffie en een drankje te voorzien. Daarnaast had een aantal particulieren en bedrijven er weer voor gezorgd dat er heel mooie prijzen te verdienen waren en dat de tafels voor de loterij ook goed gevuld waren. Zo waren er meerdere flessen wijn en diverse verrassingspakketten. De totale opbrengst van deze klaverjasavond bedroeg daardoor 378 euro en was mede te danken aan Annette en Elli, die veel lootjes wisten te verkopen.

Prijswinnaars
Alhoewel de gezelligheid voorop staat bij de klaverjasavonden van Run for Rio, zijn er natuurlijk ook altijd prijswinnaars. Deze avond werd er wederom gekaart door individuele mensen en door koppels. Bij de koppels ging de eerste prijs naar het koppel Rob Pennock en Willem Vosse met 5113 punten!!! De tweede prijs was voor het koppel Thea den Hollander en mw vd Ham met 4886 punten. De poedelprijs ging naar het koppel Peter van Laar en Wim Tolido (3858 punten). Bij de individuele kaarters ging de eerste prijs naar Ineke van Breukelen; zij haalde maar liefst 5079 punten. Tweede werd Leo v.d.Kooy met 5055 punten. De poedelprijs ging hier naar Luit Ottenhof met 4179 punten. De organisatie, het koekje, de kaas, de worst (met mosterd) en de nootjes werden deze avond verzorgd door Annette v.d.Kooij. Zo was er ook goed aan de innerlijke mens gedacht en was er iets lekkers bij de borrel.

Nieuw project in Oeganda
Vanaf september 2017 heeft het bestuur van Run for Rio een nieuw project omarmd in Oeganda. Hier is Anita Bellekom de drijvende factor en stuwende kracht. Het is het verhaal van Hilton, directeur van de Victory Primary School in Kampala (Oeganda). Hij biedt 56 straatkinderen onderdak op de school. Ook zorgt hij voor eten, drinken en onderwijs.

Verdere informatie
Was u verhinderd om afgelopen donderdagavond 8 maart te komen en wilt u toch uw steentje bijdragen, dan kunt u uw donatie overmaken op onze bankrekening. Regelmatig wordt u door de stichting Run for Rio op de hoogte gehouden over de stand van zaken van onze projecten. Nu ondersteunt Run for Rio een nieuw project in Oeganda. Ook verwijzen wij u graag naar de website (www.runforrio.com), waar u uitgebreide informatie kunt vinden over dit project.
Wilt u meer weten? Voor nadere informatie kunt u natuurlijk ook mailen of bellen: info@runforrio.com of John Schrader (secretaris), telefoon 070-5176236.
Wilt u nog een gift overmaken, dan volgt hier het nummer: NL 21 INGB0000193157. Met dank voor uw bijdrage.

De Wassenaarse krant 13 maart 2018

Klaverjassen bij Run for Rio op donderdag 8 maart a.s.

Klaverjassen met mooie prijzen op 8 maart
De klaverjasavond begint om 19.30 uur, maar vanaf 19.00 uur kunt u al in de grote zaal van Huize Willibrord terecht om een kopje koffie te drinken. U kunt zich individueel of per koppel inschrijven; het inschrijfgeld bedraagt 6 euro per persoon. Aan het einde van de kaartavond zal er ook een loterij plaatsvinden met ook dit keer vele mooie prijzen die door allerlei particulieren en bedrijven voor dit doel ter beschikking zijn gesteld.

Nieuw project in Oeganda
In de afgelopen maanden heeft het bestuur van de stichting Run for Rio een nieuw project in Oeganda omarmd. Het gaat om een project waarbij 56 straatkinderen in de hoofdstad Kampala worden opgevangen. Hier vangt Hilton Achilla 56 straatkinderen op in een schooltje dat hij huurt. Run for Rio ondersteunt dit project. De komende periode heeft Run for Rio als plan de school te verbouwen, goede slaapplaatsen te maken en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Run for Rio staat voor een mooie nieuwe uitdaging en heeft u nodig haar doelen te behalen! Doe mee en help de straatkinderen aan onderdak en onderwijs. En dit laatste is echt dringend nodig: de kinderen moeten uit het huidige huurpand vertrekken…

Kind sponsoren
Bij het project in Oeganda kunt u ook sponsor worden van een eigen kind. Er zijn al 4 sponsors; wordt u straks de volgende met een eigen kind? Met 80 eurocent per dag geeft u een kind een eerlijke en gelukkige toekomst.

Verdere informatie
Wilt u verdere informatie over de projecten van Run for Rio, dan kunt u altijd bellen met de secretaris, John Schrader, tel.5176236 of mailen: info@runforrio.com
Wilt u verdere informatie over het Oegandaproject, dan kunt u ook bellen met Anita Bellekom, 06-57710456.
Bent u verhinderd op 8 maart bij het kaarten, maar wilt u toch uw steentje bijdragen, dan kunt u uw gift ook overmaken op onze bankrekening: Run for Rio te Wassenaar: NL21INGB0000193157, o.v.v. project Oeganda. Doe ook mee! Met dank voor uw bijdrage.

Wassenaarse krant 28 februari 2018

Olanya Emanuel achtervolgde me


Het was 4 maart 2013. Ik slenterde door de straten van Kampala. Waar mijn schaduw ging, ging ook een andere schaduw. Iedere keer als ik omkeek, zag ik dat ik alleen was. Maar ik voelde dat ik niet alleen was. Daar stond hij opeens voor mijn neus. Een klein ongewassen ventje, voor de duvel niet bang. Ik vroeg hem wat hij hier deed. Ik woon hier, zei hij. Waar, vroeg ik. Hier hield hij vol. Hier op de straat? Hoe kom je hier, dat wist hij niet. Hoe oud ben je, dat wist hij niet. Waar is je familie, dat wist hij ook niet. Een raadsel, een kind van de straat. Heb je geld voor mij, vroeg hij, of iets te eten. Ik keek hem aan en vroeg: “wil je een paar shilling of wil je met mij mee naar school”. Hij keek me in de ogen, pakte mijn hand en zei resoluut “naar school”. Hij heeft mijn hand nooit meer losgelaten. Een prachtig mannetje die iedere dag geluk uitstraalt. Hij doet het erg goed op school en ontwikkelt zich naar een liefdevol mens.

Hilton Achilla is een warm mens. Olanya is één van de 56 straatkinderen, die hij opvangt op het terrein van “zijn” Victory Primary School in Kampala in Oeganda. De school en het opvanghuis zijn gevestigd in gehuurde ruimtes, waar Hilton en de kinderen binnen 2-3 jaar uitmoeten. Run for Rio steunt dit project en gaat sparen voor de aankoop van grond en de nieuwbouw van de school en opvang voor straatkinderen. Help de straatkinderen in Kampala, stort uw bijdrage op NL57RABO00368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v. Run for Rio o.v.v. project Oeganda. Meer informatie kunt u vinden op www.runforrio.com.

Klaverjassen voor Oeganda
Een avond voor iedereen die maar een beetje kan klaverjassen. Het gaat vooral om de sfeer en de gezelligheid. Er is een drankje en een hapje en een loterij met mooie prijzen. De kosten bedragen 6 euro per persoon. Dit bedrag en de opbrengst van de loterij gaan naar de straatkinderen in Oeganda.
Noteer de avond alvast in uw agenda: 8 maart 19.30 uur in Huize Willibrord. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Doe mee en help de straatkinderen aan onderdak en onderwijs. Meer informatie over het kaarten kunt u krijgen bij Annette v.d.Kooij, telefoonnummer 070-5110225

De Wassenaarse krant 11 februari 2018

Ik heb Gloria gevonden in een vuilniszak op de vuilnisbelt

Ze was pas 4 of 5 jaar oud, haar geboortedatum zullen we nooit weten. Was het geluk, was het God, ook dat zullen we nooit weten. Haar geboortenaam al evenmin, ik noemde haar Gloria.

Het was 11 juni 2011. Ik kwam van mijn vrijwilligerswerk als presentator van een radioprogramma. Ik vertel in dit programma over het leven van straatkinderen. Op weg naar mijn huisje kwam ik langs de vuilnisbelt van Kampala. Ik hoorde een vreemd geluid komen uit een vuilniszak. Het klonk als het blaffen van een hond. Ik opende de zak en zag een van angst bibberend kind. Ze lag in haar eigen ontlasting. Een slachtoffer van de op dat moment heersende cholera epidemie. Dat was waarschijnlijk ook de reden dat veel mensen met een grote boog om de zak heen liepen. Ik twijfelde geen seconde en nam het kind mee naar de kliniek, waar ze de armen helpen. Ze mocht er blijven, omdat ze mij kennen. Ik kom daar met alle straatkinderen. Nu was het mijn taak om geld bij elkaar te krijgen om het leven van Gloria te redden. Wonder boven wonder kwam Gloria er weer bovenop. Na ruim een maand werd ze uit de kliniek ontslagen. Ik nam haar mee naar mijn Victory Primary School, waar de andere kinderen haar met gejuich ontvingen.

U leest één van de boeiende verhalen van Hilton Achilla. Een gelovig man, die iedere dag klaar staat voor de straatkinderen in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Anita Bellekom heeft zijn pad gekruist en wil de straatkinderen helpen. U kunt sponsor worden van een eigen kind. Anita heeft al 4 sponsors, wordt u de volgende? Met 80 eurocent per dag geeft u een kind een eerlijke en gelukkige toekomst. Ook éénmalige hulp is van harte welkom . We sparen voor de bouw van een nieuw huis voor de kinderen, omdat ze uit het huidige huurpand moeten vertrekken. Twijfel niet, stuur een app, bel (0657710456) of mail anita_bellekom@hotmail.com.

De Wassenaarse krant 30 januari 2018

Uw kind in Oeganda wacht op u!

Wilt u Achilla adopteren? Kent u Achilla, Gifted, Akech, Leah, Simon en Betty? Ze zijn net als uw eigen kinderen, spontaan, nieuwsgierig, grappig, ondeugend en soms ook wel eens vervelend. Een ding hebben deze kinderen gemeen, ze gaan allemaal erg graag naar school. Misschien is dat wel anders dan uw kinderen. Hilton Achilla begeleidt de kinderen, zorgt ervoor dat ze eten krijgen en geeft ze onderdak. Helaas ontbreekt het Hilton aan voldoende geld om alle kinderen naar school te kunnen laten gaan. Hilton zoekt in u de ouder die het kind kan en wil helpen.

Heeft u er ooit aan gedacht om een “eigen” kind in Oeganda te hebben? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk niet belangrijk. Belangrijker is om NU, direct aan het begin van het nieuwe jaar, de eerste stap te zetten om uw “eigen” kind in Oeganda te helpen. Anita Bellekom kent alle weeskinderen, die op het terrein van de Victory Primary School in Kampala wonen, persoonlijk. Zij kent hun wensen en weet wat er in hen omgaat. Zij kan u dus in detail op de hoogte houden van de ontwikkeling van uw kind. Een paar keer per jaar ontvangt u dan schriftelijk de informatie en ook foto’s van uw kind. De kosten voor een basisschoolkind zijn gemiddeld 25 euro per maand. Een kind met een leeftijd als uw (klein)kinderen?

Achilla, een jongen van 7 jaar. Engels is zijn favoriete les, rood is zijn lievelingskleur en hij vindt lezen het leukste om te doen. Hij is lief voor de andere kinderen, heeft veel vriendjes en wil later dokter worden. En dan Akech, een meisje van 6 jaar. Zij vindt school het leukste wat er is, haar favoriete les is rekenen, ze is heel erg goed in Engels en wil later juf worden. Eigenlijk vindt ze alle kleuren en dieren leuk, is een grote zus voor alle kleine kinderen en een echte lieverd.

Vanzelfsprekend is een eenmalige donatie voor de kinderen ook van harte welkom. Wilt u meer weten over het project in Oeganda, neem dan contact op met Anita Bellekom, 06-57710456 of per email anita_bellekom@hotmail.com.

Nieuwjaarsbijeenkomst Run for Rio U bent allen van harte welkom op de nieuwjaarsbijeenkomst van Run for Rio. Deze vindt plaats op 14 januari 2018 om 15.00 uur in de St. Jozefschool te Wassenaar.

De Wassenaarse krant 31 december 2017

Nieuw project Run for Rio in Oeganda

Vanaf september 2017 heeft het bestuur van Run for Rio een nieuw project omarmd in Oeganda. Hier is Anita Bellekom de drijvende factor en stuwende kracht. Samen met Laura Hermans is zij, zoals u onlangs hebt kunnen lezen, een aantal weken in Oeganda bij het nieuwe project geweest. Door de oorlog in het noorden van Oeganda zijn veel kinderen wees geworden. Met hoop op een beter leven zijn deze kinderen naar de hoofdstad Kampala getrokken. Daar leven de kinderen nu op straat. Hilton Achilla is directeur van de Victory School in Kampala. Hilton biedt 56 straatkinderen onderdak op de school. Ook zorgt hij voor eten, drinken en onderwijs.

Brieven uit Oeganda
Begin oktober zijn Laura en Anita, op eigen kosten, naar het project in Oeganda gegaan. Met uiteraard veel spullen die zij van te voren hadden ingezameld. En ook met 26 brieven van leerlingen van groep 7 van de St.Jozefschool. Alle leerlingen hadden een mooie brief gemaakt met een leuke tekening erbij. Anita en Laura hebben de brieven aan de leerlingen van de Victoryschool gegeven; die waren natuurlijk ontzettend blij, want post uit Nederland krijg je niet iedere dag! En hoe leuk was het op woensdag 15 november; Anita kwam langs bij groep 7 van de Jozefschool met voor iedere leerling een brief uit Oeganda!!! De brieven in het Engels waren mooi versierd met o.a. de school, een zelfportret en de vlag van Oeganda. De leerlingen vertelden over zichzelf, hun familie en hun hobby’s. En ook heel veel vragen waar de Jozefschoolleerlingen weer antwoord op gaan geven. Kortom een echt internationaal project waar kinderen er ook voor kinderen zijn!

Acties Run for Rio
In de komende weken zullen meerdere acties voor dit mooie project worden gehouden. Zo zal Run for Rio op vrijdag 29 december aanwezig zijn bij Lichtjes in de polder en is er op zondag 14 januari 2018 de nieuwjaarsreceptie in de Jozefschool. Verder wordt er natuurlijk door de achterban druk gewandeld en gefietst en zijn de hardlopers wekelijks bezig met het maken van de nodige kilometers.

Verdere informatie
Wilt u nu al uw steentje bijdragen, dan kunt u uw donatie overmaken op onze bankrekening. Regelmatig wordt u door de stichting Run for Rio op de hoogte gehouden over de stand van zaken van onze projecten. Nu ondersteunt Run for Rio dus een nieuw project in Oeganda. Ook verwijzen wij u graag naar de website (www.runforrio.com), waar u uitgebreide informatie kunt vinden over dit project.
Wilt u meer weten? Voor nadere informatie kunt u natuurlijk ook mailen of bellen: info@runforrio.com of John Schrader (secretaris), telefoon 070-5176236.
Wilt u nog een gift overmaken, dan volgt hier het nummer: NL 21 INGB0000193157. Met dank voor uw bijdrage.

De Wassenaarse krant 24 november 2017

Run for Rio in Oeganda

Laura Hermans en Anita Bellekom waren de hele maand oktober actief met de straatkinderen van Oeganda. Deze beide jonge vrouwen hadden vele spullen meegenomen om de straatkinderen te ondersteunen. Het meest succesvol waren de 7 laptops die het Rijnlands Lyceum uit Wassenaar beschikbaar had gesteld. Laura en Anita hebben vele laptoplessen verzorgd op de Victory Primary School waar de straatkinderen hun onderwijs volgen.

Het begon allemaal in 2016. Anita Bellekom kwam in contact met een gepensioneerde Nederlander, die jaren heeft gewerkt in het onderwijs in Oeganda. Hij kende Hilton Achilla, een gelovig man, die zich het lot van de straatkinderen enorm aantrekt. Kinderen uit het Noorden van Oeganda, zonder vader of moeder, zwervend over de straten van Kampala. Hilton ontfermt zich inmiddels over 57 van die straatkinderen. Anita was de eerste buitenlander die Hilton kwam helpen. Na die drie maanden was Anita zich bewust dat er meer moest gebeuren. Zij klopte aan de deur bij Run for Rio. Het bestuur van Run for Rio omarmt het initiatief van Anita. Samen worden nu plannen gemaakt hoe er continuïteit kan komen in de ondersteuning van de straatkinderen, die Hilton opvangt.

Run for Rio gebruikt haar ervaring van de ondersteuning van het project Dinka School in Tanzania. Hilton Achilla is directeur van de Victory Primary School in Kampala. Hier vangt hij de 57 straatkinderen op en hier gaan de kinderen naar school. Een school met een fris aanzien, goede docenten en goed onderwijs trekt betalende kinderen uit de buurt aan. Door goede slaapplaatsen te maken trekt een school goed betalende boarding kinderen aan. Hilton is aan het uitrekenen hoeveel boarding kinderen en betalende kinderen uit de buurt nodig zijn om gratis onderwijs te verstrekken aan de straatkinderen. Dan gaan we een plan maken hoe we de school kunnen verbouwen of mogelijk zelfs nieuw bouwen.

De straatkinderen zijn helemaal verliefd op Anita en Laura. Het afscheid was moeilijk, maar aan beide kanten klonk een overtuigd “tot ziens”. Anita en Laura zijn na aankomst in Nederland gestart met verschillende acties. Er zal flink moeten worden gespaard om een grote verbouwing of nieuwbouw te gaan realiseren. Doe ook mee. Steun de straatkinderen van Oeganda, maak uw bijdrage over op NL21INGB0000193157 of NL57RABO0368010724 t.n.v. Run for Rio. U kunt ook uw eigen straatkind steunen. Meer informatie daarover kunt u lezen op www.runforrio.com.

De Wassenaarse krant 13 november 2017

15 Km hardlopen voor Oeganda

Wassenaar De hardlopers van Run for Rio doen mee aan de 15 km van Wassenaar. Een aantal van de lopers doen dat als tweetal en lopen ieder 7,5 km. De iets meer geoefende lopers doen mee aan de 15 km. Run for Rio daagt andere lopers uit ook mee te doen op zondag 8 oktober. Meld je aan op de website www.de15vanwassenaar.nl en geniet van een prachtig parkoers dwars door Wassenaar.

Straatkinderen in Kampala
Na de finish bij de voetbalvereniging Blauw Zwart mag iedere loper een steen leggen bij het goede doel wat de voorkeur heeft. Kies je voor het project Oeganda van Run for Rio dan steun je direct de straatkinderen in Kampala. Hilton Achilla verzorgt de opvang van 56 straatkinderen in de Victory School. Dagelijkse eten, onderdak en het volgen van onderwijs vormen de basisbehoefte voor de kinderen. Run for Rio gaat de kinderen de komende jaren ondersteunen. Run for Rio gaat met Hilton onderzoeken hoe zijn organisatie voldoende financiële middelen kan regelen voor de opvang van de straatkinderen.

Waarom Oeganda
In 2016 heeft Anita Bellekom 3 maanden gewerkt onder de straatkinderen in Kampala. Zij heeft Hilton Achilla leren kennen als een betrokken en betrouwbare man. Hilton komt uit Noord Oeganda, waar jaren oorlog heeft geheerst. Veel kinderen zijn wees geworden en naar de hoofdstad Kampala getrokken. Hilton trekt zich het lot aan van deze kinderen, die niets, maar dan ook helemaal niets meer hebben. Diep gelovig zoals Hilton is, geeft hij alles wat hij bezit aan de straatkinderen. Dat inspireerde Anita om Run for Rio om hulp te vragen voor de straatkinderen in Kampala.

Klaverjassen voor Oeganda
Run for Rio organiseert op donderdag 5 oktober een echte klaverjasdrive. De opbrengst van de deze avond is bestemd voor de straatkinderen van Oeganda. Iedereen mag meedoen. Je kunt je aanmelden bij John Schrader (070-5176236) of kom op 5 oktober naar Huize Willibrord. Er is altijd plaats voor nieuwe kaarters. De klaverjasdrive begint om 19.30 uur. De zaal is van 19.00 uur open.

De Wassenaarse krant 24 september 2017

Run for Rio loopt de 15 van Wassenaar

Op zondag 8 oktober lopen 10 hardlopers van Run for Rio de 15 km van en door Wassenaar. 4 Lopers van Run for Rio doen mee met de duoloop. Zij lopen hetzelfde parkoers, maar doen ieder 7,5 km. De organisatie heeft Run for Rio met het project Oeganda gekozen als internationaal goede doel. Alle lopers kunnen na de finish een steen leggen bij een Wassenaars doel, een Nederlands doel of bij het internationale goede doel van Run for Rio in Oeganda.

Het project van Run for Rio in Oeganda gaat over de opvang van 56 straatkinderen in de hoofdstad Kampala. Deze kinderen komen oorspronkelijk uit het noorden van Oeganda. Tijdens de burgeroorlog in het noorden zijn meer dan 100.000 inwoners van kleine dorpjes vermoord door het zogenaamde “verzetsleger van de Heer”. Veel kinderen zijn wees geworden en tezamen met vele gezinnen uit hun woongebied gevlucht. Veel weeskinderen wonen nu op de straat in Kampala. Hilton Achilla vangt 56 straatkinderen op in een schooltje wat hij huurt.

Anita Bellekom, 24 jaar met een pedagogische opleiding, heeft gedurende 3 maanden dit project bezocht. Terug in Nederland hoorde zij van Hilton dat de kinderen nog maar één maaltijd per dag krijgen, want door de droogte zijn de voedingsprijzen verdubbeld. Anita klopte aan bij Run for Rio voor ondersteuning van dit project met straatkinderen. Run for Rio gaat het project ondersteunen. Run for Rio heeft als plan de school te verbouwen, goede slaapplaatsen te maken en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Hierdoor wordt de school aantrekkelijk voor boarding kinderen. Zij betalen voor hun verblijf en goed onderwijs. Van dit geld kan Hilton de school goed laten functioneren en dan is er tevens genoeg geld om de straatkinderen verblijf, voeding en onderwijs te bieden op hetzelfde terrein in Kampala.

U leest, het project staat nog in de kinderschoenen. Meer “op blote voeten” zegt Anita, want schoenen hebben de straatkinderen niet. Run for Rio staat voor een nieuwe uitdaging en heeft u nodig haar doelen te behalen voor dit project. Loop mee en leg je steen bij Oeganda. Je kunt ook helpen als vrijwilliger. Run for Rio verzorgt met vrijwilligers het 7,5 km wisselpunt bij de Bloemcampschool. Kun je 8 oktober niet, maar wil je toch steunen, maak dan een bedrag over op NL57RABO0368010724 of NL21INGB0000193157 t.n.v Run for Rio o.v.v. project Oeganda. Informatie bij Anita Bellekom (06-57710456).

De Wassenaarse krant 28 augustus 2017

(c) Run for Rio


Het weer in Kampala, Oeganda
Weeronline.nl - Meer weer in Kampala
  Wilt u dit project ondersteunen? Neem contact op met Anita en/of Laura

  • Contact:

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Anita Bellekom
  tel.nr.06-57710456
  anita_bellekom@hotmail.com

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Laura Hermans
  tel.nr.06-23007875