Home

Victory Primary School Project


Ik ben Gifty Grace Achilla, een meisje van 19 jaar. Ik ben het eerste straatkind dat Hilton onderdak, eten en onderwijs heeft aangeboden. Dit jaar ben ik geslaagd voor mijn VWO diploma op de middelbare school. Afgelopen augustus ben ik begonnen aan de studie rechten op de universiteit. Het leukste op school vind ik literatuur, mijn grootste droom is om een keer te gaan surfen. Mijn beste vriendin is Daisy, mijn favoriete kleur is rood en mijn lievelingsdier is een teddybeer. Later wil ik rechter worden.

Gifty is net 19 jaar geworden en geslaagd voor haar VWO op de middelbare school. Ze is vastbesloten om een opleiding te gaan volgen en die af te maken. Nooit meer terug naar de straat, ze heeft nu een toekomst. Ze wil heel graag rechten gaan doen en is nu hele moeilijke examens aan het maken om toegelaten te worden op de universiteit. Gifty is een schat van een meid, met een hart van goud! Ze helpt de aunties waar nodig is, met schoonmaken, koken of zorgen voor de kleintjes. We hebben haar verjaardag gevierd met een grote taart, ballonnen en ijs, alle kinderen hebben genoten van dit mooie feest! Ook hebben we spelletjes gespeeld, hier is ze heel goed in en geniet hiervan met een glimlach van oor tot oor!

Mei 2018


Liever naar school dan eten

Na mijn wekelijkse radioprogramma over kansarme kinderen liep ik (Hilton Achilla) naar huis. Dit keer de route langs de Entebbe Road. Een meisje van 8 jaar liep achter me en ze vroeg me om 100 Oegandese Shilling (10 eurocent). Ik stopte en we keken elkaar diep in de ogen. Het leek wel of haar ogen al mijn emoties opslurpten. Ze ging over in mijn taal, het Karamojong. Ze inspireerde me met haar wijsheid. Ik zei slechts één ding tegen haar: wil je met me mee naar school of wil je 100 Shilling. Ze twijfelde geen seconde: naar school zei ze direct. Ik twijfelde ook geen seconde, dit jonge meisje van 8 jaar gaat nog veel voor ons betekenen.

Haar naam is Gifty, ze was samen met haar moeder gevlucht uit het Noorden van Oeganda naar Kampala. De moeder van Gifty had werk gevonden op het land. Ze nam Gifty iedere dag mee als ze maïs of een andere groente gingen oogsten. Moeder werd ziek en had geen geld om naar een dokter te gaan. Voor de ogen van Gifty viel moeder neer op weg naar haar werk. Gifty was eigenlijk nog te jong om te beseffen dat dit het laatste moment was dat ze haar moeder zag. Niemand om voor Gifty te zorgen. Gifty belandde op straat. Tot we elkaar ontmoetten op die bijzondere dag langs Entebbe Road.

Gifty woonde gedurende haar 6 jaar basisschool op het terrein van de Victory Primary School. Ze is leergierig, ze had en heeft een vurige wens om door te leren. Met enig geluk vonden we een sponsor die de kosten van haar middelbare school wilde betalen. Met mooie cijfers heeft zij de middelbare school doorlopen. Ze wil dolgraag naar de universiteit. Daar wil ze rechten studeren met als doel de positie en het leven van haar lotgenoten (straatkinderen) te verbeteren. Tijdens ons bezoek afgelopen week in Oeganda hebben wij (Anita en Leo Bellekom) haar verteld dat we voor haar eerste jaar aan de universiteit een sponsor hebben gevonden. Ze sprong een gat in de lucht. Dikke tranen van blijdschap en veel knuffels volgden. Wat een krachtige jonge vrouw is dit! Gifty, een levend bewijs dat het geven van aandacht en liefde, als ook een goede besteding van sponsormiddelen, kan leiden tot een mooie toekomst. Sponsor ook een straatkind, kijk op www.runforrio.com/Victory.html , het banknummer is NL57RABO0368010724.

(c) Run for Rio
  Wilt u dit project ondersteunen? Neem contact op met Anita en/of Laura

  • Contact:

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Anita Bellekom
  tel.nr.06-57710456


  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Laura Hermans
  tel.nr.06-23007875