Home

Victory Primary School Project

Ik ben Gifted Achilla, een meisje van 8 jaar. Ik zit in Primary 3, in Nederland is dit groep 5. Het leukste op school vind ik Engels, ik vind het ook erg leuk om te lezen. Mijn beste vriendin is Cynthia, mijn favoriete kleur is rood en mijn lievelingsdier is een leeuw. Later wil ik een manager van de bank worden.Samen met de kinderen heb ik (Anita) het gehad over dromen, ieder kind heeft dromen. Voor heel veel van deze kansarme kinderen is het moeilijk om hierover na te denken, zij kijken eigenlijk niet verder dan morgen. Waar mag ik van dromen? Gifted droomt van een gezin, om een hele lieve moeder te worden. Ze wil hoe dan ook dat al haar kinderen de kans krijgen om naar school te gaan, ze is bereid om daar heel hard voor te werken. Om het schoolgeld te betalen wil ze advocaat worden.

Ook hebben we het erover gehad wat Victory ze geeft of wat ze leuk vinden op school. Gifted vindt het leuk om nieuwe dingen te leren en heeft ontzettend genoten van Anita's Nederlandse lessen. Ze heeft heel veel vrienden en geniet van elke dag op school.

December 2018

Wat gebeurd er als je voornaam “begaafd” betekent

Haar Oegandese naam is Gifted, wat betekent begaafd. Maar wat heb je aan zo’n mooie naam als je geen familie meer hebt en als er niemand is die voor je wil zorgen. Je belandt op de straat en probeert te overleven. Haar ouders hebben Gifted liefdevol opgevoed. De ouders van Gifted overleden toen ze nog jong waren en Gifted zelf was toen pas 5 jaar oud. Gifted reisde mee met anderen vanuit het platteland van de streek Karamoja naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda. In Kampala kwam Gifted op straat terecht. Zij werd broodmager door het zware leven op straat en door het vele verdriet. Op een dag kreeg ze iets te eten van een voorbijganger. Een ander straatkind pakte het af. Gifted rende achter het kind aan, waarop het straatkind een steen gooide, die Gifted boven op haar neus raakte.

En dat was nu precies de redding voor Gifted, want wie kwam net voorbij…..juist Hilton, directeur van de Victory Primary School. Hilton tilde haar op en bracht haar direct naar een dokter. Die wilde eerst geld zien. Gelukkig had Hilton net wat verdiend bij het radiostation, waar hij in de wekelijkse uitzending praat over het leven van de straatkinderen. De dokter verbond de wond en onderzocht Gifted. Het is een pienter meisje, zei de dokter. Met liefdevolle ouders zal ze opgroeien als een wijs mens. Hilton werd getroffen door de ogen waarmee Gifted hem aankeek. Sindsdien woont Gifted in het gezin van Hilton en groeit op in dit liefdevolle gezin.

Anita vertelt: Gifted is 8 jaar en echt een schatje. Oprecht, lief, enthousiast, sociaal en spontaan. Heerlijk om zo’n blij kind iedere dag even te mogen knuffelen. Vanaf de eerste dag dat ik in haar ogen keek, voelden we een band. Ze zit vaak bij me op schoot en knuffelt intensief. Ze wil het verleden graag vergeten, maar soms komt er toch nog even wat boosheid boven. Maar gelukkig maakt dat snel plaats voor een grote glimlach.

Het litteken op haar neus is nog goed te zien. De littekens in haar geheugen verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, nu zij veel liefde en aandacht krijgt. Gifted zit in groep 4 en is oprecht een begaafd kind. Meer informatie over Gifted, andere kinderen en het project van Run for Rio in Oeganda kunt u lezen op www.runforrio.com.

(c) Run for Rio
  Wilt u dit project ondersteunen? Neem contact op met Anita en/of Laura

  • Contact:

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Anita Bellekom
  tel.nr.06-57710456


  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Laura Hermans
  tel.nr.06-23007875