Home

Victory Primary School Project

Ik ben Faith Florence Adoch, een meisje van 13 jaar. Ik zit in Primary 7, in Nederland is dit groep 9. Het leukste op school vind ik scheikunde, ook zing ik heel graag. Mijn beste vriendin is Letisha, mijn favoriete kleur is roze en mijn lievelingsdier is een poes. Later wil ik juf worden.Samen met de kinderen heb ik (Anita) het gehad over dromen, ieder kind heeft dromen. Voor heel veel van deze kansarme kinderen is het moeilijk om hierover na te denken, zij kijken eigenlijk niet verder dan morgen. Waar mag ik van dromen? Florence droomt ervan om een goede dokter te worden, omdat dokters mensen helpen. Er zijn heel veel slechte dokters, Florence vindt het tijd worden dat er meer goede dokters komen en wil dan ook een goede dokter worden.

Ook hebben we het erover gehad wat Victory ze geeft of wat ze leuk vinden op school. Florence vindt Victory een fantastische school met goede leraren die haar elke dag weer iets nieuws leren.

December 2018

Roetveeg, bruin of wit?

Ze heeft een bijzondere vraag. Als ik in Nederland kom wonen, wordt ik dan wit? Het is Faith Florence die dat vraagt als ik op de Victory School ben. In Oeganda denk ik: maakt het uit bruin of wit? Terug in Nederland denk ik: maakt het uit bruin of wit?

Florence is een verlegen meisje van 11 jaar. Ze zit in groep 7, als de meester zijn stem verheft, kruipt ze in elkaar. Zeker geen meisje om op straat te overleven. Toch woonde ze daar bijna 2 jaar. Lang had ze het geluk dat een oudere vrouw haar iets te eten gaf. Maar toen die vrouw overleed, kreeg Florence het moeilijk. Met bedelen bleef ze in leven. Hilton Achilla, directeur van de Victory School, vertelt. Toen ik Florence voor het eerst ontmoette, was ze 6 jaar en woog ze nog geen 15 kg. Ze had geen familie en niemand die voor haar zorgde. Gewoon gedoemd om te sterven op straat. Ze greep bibberend mijn hand en keek me met holle ogen aan. Heb je 100 Shilling voor me, vroeg ze zachtjes. Ik antwoordde: ik heb een plek voor je om te wonen en waar je naar school kunt gaan. Florence vertrouwde mij niet direct, ging niet mee op mijn uitnodiging om de bus te nemen. Dan gaan we lopen zei ik resoluut. Florence volgde me stilletjes op enige afstand. Als ik schuin op zij keek, zag ik haar schaduw. Na een paar kilometer zag ik plotseling 2 schaduwen. Ik stopte, de schaduwen stopten ook. De schaduwen overlegden met elkaar. Er kwam een meisje op me aflopen. Ze keek me aan en zei in mijn streektaal: Ik ben Brenda, mijn vader en moeder zijn overleden, ik ben alleen, mag ik ook bij jou op school wonen. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Uiteraard hebben we de volgende dag direct navraag gedaan bij politie en ander organisaties. Het ging hier echter duidelijk om 2 meisjes van de straat, die dringend een nieuwe plek in deze wereld nodig hadden.

Het is Sinterklaastijd in Nederland. We delen met elkaar. De kinderen van de Victory School delen graag mee. Als het record “geld uitgeven” ook dit jaar weer wordt gebroken, dan hoop ik dat dit komt door uw stortingen op NL57RABO0368010724 t.n.v. de Stichting Run for Rio. Meer informatie kunt u krijgen bij Leo Bellekom (0643265500) of op www.runforio.com.

(c) Run for Rio
  Wilt u dit project ondersteunen? Neem contact op met Anita en/of Laura

  • Contact:

  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Anita Bellekom
  tel.nr.06-57710456


  Neem voor meer informatie
  contact op met:
  Laura Hermans
  tel.nr.06-23007875